U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru otvorena prodajno-humanitarna izložba studenata širokobriješke ALU

U ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, u prepunoj dvorani Galerije kraljice Katarine Kosače otvorena je prodajno-humanitarna izložba studenata širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti. Program otvorenja započeo je u 18 sati, a u njemu su sudjelovali Stjepan Skoko, dekan i redoviti profesor ALU, Beat Čolak, član Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine, te Josip Ivešić, student kiparstva na širokobriješkoj Akademiji. Početak i završetak protokola otvaranja izložbe glazbenim brojevima oplemenili su Petra Klarić i Joško Klarić.

izlozbaaluhumanitarna5Izložba je prodajnoga karaktera, a svrha joj je osiguranje sredstava za nabavu materijala koji su studentima potrebni za rad i školovanje na ALU Široki Brijeg. Obilježio ju je velik odaziv zainteresirane publike, entuzijazam mladih studenata, pozitivna energija otvorenja te ugodno druženje uz domjenak nakon što je izložba službeno proglašena otvorenom. Jednim od glavnih „nedostataka“ ove izložbe je kratko vrijeme trajanja (samo do 30. studenoga 2016. godine), ali u tome nalazimo razloga i povoda za eventualnu ponovnu organizaciju u nekom drugom galerijskom prostoru, čime bi i studenti dobili mogućnost kvalitetnije prezentacije svojega radaprodajna_izlozba_alu_mostar3

Osim što je sudjelovao u protokolu otvorenja, naš član Beat Čolak autorom je i predgovora ovoj izložbi, kojega ovom prilikom stoga donosimo u cijelosti:

 Cijena nepokolebljivosti

 Nije posve pretjerano reći da danas, barem u našim krajevima, istinski vjerovati i živjeti pravu umjetnost znači jedno. I vjera i umjetnost podrazumijevaju i neizbježno provode kroz „dolinu suza“ na putu kaljenja prave osobe, gotovo uvijek sjedinjuju patnju i teškoće s iščekivanjem nagrade koja vrlo često dolazi tek u nekoj budućnosti, na nekom drugom svijetu ili samo u sjećanjima drugih. Obje nepokorivo izbjegavaju primat materijalnosti ovoga svijeta, tragajući za duhovnim odgovorima i vrijednostima iz nekih drugih sfera, koje materiju gotovo ni ne dotiču. Ali, ono što je suština i umjetnosti i vjere u stvari je njihov paradoks: ni jedna ni druga nemaju smisla ako ostanu zatvorene u sebi, u osobi koja ih utjelovljuje i pronosi. Smisao dobivaju tek u drugoj osobi, u osobi koja ih prepozna i pretoči u vlastiti život.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu vjerom u umjetnost – u stvari – pokazuju čin dvostruke hrabrosti i negacije svega što im se suprotstavlja na njihovu putu. Preuzimajući odgovornost i upinjući se izdignuti iznad svojih okolnosti determiniranih društvenim stanjima, oni i svima nama nude svijetli primjer i trenutak otkrića koji ne govori o tome koliko je život težak i nepravedan, nego kolika je naša moć u mijenjanju života. Bez obzira na humanitarni karakter ove izložbe – koji uvijek neumoljivo uključuje i svojevrsni sažaljivi ili barem empatični osjećaj – ona je sama po sebi trijumf i veličanstveno obrtanje vrijednosti. Ovi mladi naraštaji u ovoj izložbi zapravo umjetnošću pobjeđuju teškoće stvaranja umjetnosti, kapitulacijom nagovještavaju daljnji rast. Njihovo je stvaralaštvo i entuzijazam odraz snage talenta, čvrstoće duha i drske mladosti koja se ne da ukalupiti i prihvatiti mjere nasušne egzistencije koja iza sebe ne ostavlja ništa kao prilog i dar ovome svijetu, pa ni onome koji egzistira.

Kao što lirska pjesma intonaciju, ritam i ekspresiju ne definira posve u sebi, nego dio svojih kvaliteta povjerava i prepušta čitatelju – predajući se tako trajnoj stvaralačkoj igri reinterpretacije i dovršavanja – tako je i umjetnička izložba ovih mladih studenata širokobriješke ALU izbjegla završnu riječ. Umjesto toga, ona je samo postavila pitanje. Odgovor na ovo pitanje i smisao koji će sa sobom iznjedriti ovisi o nama. Umjetnost je uvijek pozitivan i nesebičan čin, čin darivanja i obogaćivanja. Ipak, polovica vrijednosti dara uvijek ovisi o onome koji ga prihvaća i prepoznaje…

Beat Čolak

%d blogeri kao ovaj: