“Promjena”

U petak, 24. lipnja u 19 h u Malom salonu Galerije kraljice Katarine Kosače otvorena je izložba Promjena u organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH. U kratkom, vrlo prikladnom činu otvorenja sudjelovali su akademski kipar, član DHLU u FBiH, Dalibor Nikolić i povjesničarka umjetnosti Ana Filipović, a izložbu je otvorenom proglasio predsjednik DHLU u FBiH Dario Pehar.

Sam naslov izložbe upućivao je na pozitivna zbivanja u likovnome životu naše sredine. Promjena se, prije svega, trebala očitovati u samom konceptu izložbe u organizaciji DHLU-a u FBiH, jer se nakon dužeg razdoblja redovitog organiziranja godišnjih revijalnih izložbi javila ideja o potrebi realizacije jedne selektivne izložbe. O tome se već duže vremena razgovaralo, a Društvo povjesničara umjetnosti u intenzivnim kontaktima s članovima, osobito, vodstvom DHLU-a u FBiH, u potpunosti je podržavalo takva razmišljanja i ukazivalo na potrebu i dužnost školovanih likovnih stvaratelja da svojim kritičkim stavovima pomognu široj likovnoj publici razlikovati “kruške od jabuka”, odnosno, da svojim djelovanjem, pozivanjem i biranjem radova i autora, osiguraju izložbu neupitne kvalitete. Osobito se potreba za takvim kritičkim pristupom nametala uslijed stalne devalvacije likovnih zbivanja u našoj sredini, najavama i marketingom “veličanstvenih izložbi” koje, u biti, nisu vrhunski likovni događaji kakvima se predstavljaju i na kojima publika, osobito mlada, gradi svoje kriterije i stavove o kvalitetama likovne umjetnosti.

Zbog toga se činilo kako je nastojanje DHLU u FBiH, kao krovne strukovne udruge onih koji se svojim školovanjem i životnim opredjeljenjem određuju kao autoriteti u području likovnosti, na organiziranju izložbe koja će se selektirati, unaprijed osigurava visoku kvalitetu izložbe. U tom smislu, tematsko određivanje nije predstavljalo nikak u smetnju. Dapače, simboličkim značenje “promjene” ukazuje se na životne promjene u širem kontekstu uključujući multikulturalno društvo, ljudska prava, politiku, tehnološki napredak, težnju pojedinca k unapređenju, usavršavanju, izgradnji samoga sebe, jačanju karaktera, uništenju predrasuda jednog prema drugima, kao i upozorenje na buduće aktivnosti, nepovjerenje, isključivanje i diskriminaciju. Promjena bi trebala značiti težnju za bolje sutra, stvaranje i realiziranje zajedničke vizije, razvijanje komunikaciju kroz jače i kvalitetnije djelovanje i razumijevanje, a kao takva mogla se shvatiti i kao poboljšanje i usavršavanje aktivnosti samoga DHLU u FBiH.

Organizacijska jezgra DHLU u FBiH imenovala je stručni žiri u sastavu: Ana Filipović, magistrica povijesti umjetnosti, Đenita Kuštrić, magistrica slikarstva, Dalibor Nikolić, magistar kiparstva i Renata Papišta, magistrica grafike. Imena članova žirija su garantirala doista stručan pristup u organizaciji izložbe, selekciji radova i dodjeljivanju nagrada.

Na izložbi je predstavljeno 19 autora: Mirjana Drežnjak Naletilić, Magdalena Džinić Hrkać, Tamara Grbavac, Jelena Grgić, Trpimir Grgić, Ilija Kegelj, Ivica Kraljević, Megi Kunštek, Sara Lerota, Boris Lovrić, Toni Marić, Matea Martinović, Josip Mijić, Snižana Romanović, Biljana Sesar, Marija Stojić, Stjepan Šimić Pepi, Mario Šunjić i Tomislav Zovko. Izvan konkurencije je izlagao Dario Pehar, predsjednik Društva i idejni začetnik ove izložbe. Izložena djela – slike, grafike, skulpture, crteži, objekti – odražavaju čitav spektar najrazličitijih likovnih pristupa i izričaja nastojeći recipijentima odaslati poruke o osobnim viđenjima ili stavovima o društvenim, kulturnim i političkim događajima.

Stručni žiri je osim selekcije pristiglih radova imao zadatak i dodijeliti tri nagrade. Prvu nagradu je dobio Tomislav Zovko za rad Težina promjene, drugu Mario Šunjić za radove pod naslovom Šuplja priča, a treću nagradu Josip Mijić za Crno-bijeli kvadrat na bijelo crnoj podlozi. Riječ je o umjetnicima koji već neko vrijeme predstavljaju referentne točke likovnog stvaralaštva u našoj sredini, autorima čija je kvaliteta, promišljenost stvaranja uz svojstvenost osobnog likovnog izraza, jasno prezentirana i radovima na ovoj izložbi.

Ipak, mora se reći kako unatoč tome što je izložba Promjena iščekivana s radošću i nadom da će donijeti doista značajnu promjenu i pokazati koliko je pozitivna selekcija potrebna i važna, ona, generalno govoreći, nije ispunila očekivanja. To je još jedna od izložbi na kojoj su prikazani radovi u većoj mjeri nezadovoljavajuće razine kvalitete.

Zbog toga se, osobito s obzirom na doista odličnu ideju i entuzijazam članova DHLU-a u FBiH, izvrsne reference članova stručnoga žirija i svjesnosti struke o potrebi kritičkog odnosa prema likovnom stvaranju, neizbježno nameću pitanja zašto je to tako. Zašto imamo izložbu članova Društva nedovoljne razine na kojoj su očiti mnogobrojni kompromisi? Je li to rezultat nedovoljne zainteresiranosti članova Društva za izlaganje ili je to generalno odraz kvalitete stvaralaštva njegovih članova ? Je li određivanje zadane teme bilo dodatno opterećenje autorima? Sasvim je sigurno kako su organizatori izložbe Promjena i članovi žirija imali doista težak i nezahvalan zadatak, jer nije jednostavno napraviti nešto dobro od nedovoljno kvalitetnih elemenata.

Vjerojatno odgovore na iznesena pitanja mogu dati članovi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, ali pravi odgovori se nalaze negdje drugo. Očito se nalazimo, živimo i djelujemo u jednom nezahvalnom trenutku, u sredini u kojoj se već par desetljeća poremećeni odnosi i uspostavljeni krivi kriteriji u različitim područjima, pa tako i na polju likovnog stvaralaštva, umjetnosti i kulture, općenito. Zbog toga, Mostar, sredina bogata i likovnom tradicijom i suvremenim likovnim stvaralaštvom, doživljava značajno opadanje kvalitete umjetničkih pojava i nestajanje kritičkog odnosa prema umjetnosti (i ne samo umjetnosti). Gotovo sa svakim novim događajem ova sredina sve sigurnije dokazuje svoju kvazikvalitetu, provincijalnost, sivilo mediokriteta … Ali, čak i kada je likovna umjetnost u pitanju, to nije i ne može biti samo odgovornost likovnih stvaratelja. Dio odgovornosti nose i oni, jednako kao i likovna kritika. Zato se idealistički moglo nadati kako će izložba Promjena učiniti ozbiljan rez i napraviti ozbiljan pomak.

To se, nažalost, nije dogodilo iz brojnih razloga. Ali, pomaci, mali, ne onakvi kakvi su očekivani, ipak su se dogodili. Napravljena je selekcija od stručnog žirija. Dodijeljene su nagrade i to doista najkvalitetnijim ostvarenjima. Dogodila se izložba u svojoj ideji drugačija od uobičajnih, revijalnih, godišnjih izložbi DHLU u FBiH. Možda je malo, ali nešto se pokrenulo.

Maja Gagro i Tatjana Mićević – Đurić

%d blogeri kao ovaj: