Neven Jakovljević „Dalmacija u mom oku“

Povodom obilježavanja Dana općine Čitluk u ponedjeljak 23. svibnja 2016. godine u Galeriji Ogranka Matice hrvatske Čitluk otvorena je izložba akvarela Nevena Jakovljevića pod nazivom Dalmacija u mom oku. Unatoč malom prostoru galerije, vrlo je pregledno izloženo trideset pet kronološki postavljenih akvarela.

Na otvorenju izložbe govorili su: predsjednik OMH Čitluk, prof. Andrija Stojić, fra Branimir Musa i povjesničarka umjetnosti Maja Gagro, koja je napisala i kritički osvrt na samu izložbu:

Unutarnja ljepota skrivena u svakidašnjim predmetima, pojavama i događajima postaje misao vodilja slikareva stvaralaštva. Kontinuirano promatranje i istraživanje mediteranskoga univerzuma, koji i jeste njegovo svakodnevno okruženje, nadahnulo ga je za ovdje prikazani ciklus akvarela. Istražujući tipične mediteranske ljepote predočene u barkama,ulDSC08499icama, kamenim građevinama, marinama i prirodi, poput fotografa zaustavlja trenutak zbilje i predočava ga intimnim likovnim jezikom, opravdavajući tako naziv postavke. Tematski je usmjeren konkretno pejzažima i mrtvoj prirodi.

Također, njegovo slikarstvo krije i kršćansku simboliku koja se očituje u prikazu riba i grožđa, a ikonografski se mogu poistovjetiti s Kristom i Euharistijom, samim time definiraju duhovnu i religijsku važnost u umjetnikovu životu. Želeći otkriti recipijentima estetiku „jednostavnih“ predmeta i ulogu istih u čovjekovu životu neiscrpno i simbolično oslikava blagodati Dalmacije.

Ono što plijeni pozornost u pogledu na umjetnikove radove jest lakoća u izvedbi lazurnih ornamenata. Iako naizgled jednostavno, umjetnik nas vrlo smjelo uvodi u osobnu bajkovitu priču. Na plohi ostavlja identifikacijski pečat slobodnim i spontanim potezima kista, temeljen na prethodno konturnim linijama iscrtanom crtežu, dok se, poput impresionista, igra svjetlosnom refleksijom pokušavajući uhvatiti trenutne atmosferske utjecaje. Upotrebljavajući različite slikarske mogućnosti, koristeći se tehnikama akvarela i olovke, dokazuje da je izvrstan crtač, ali i slikar. Toplo-hladnim koloritom s lakoćom gradira sjenovita područja, time i perspektivno produbljujući prostor. Nastojeći objediniti realnost i duhovnost, poetičnim koloritom ispunjava kompozicije u kojima je vidljiv senzibilitet posve predočen iskrenim osobnim pristupom prema stvaralaštvu.

more             kala

U pojedinim radovima, poput „Pastuh“, „Srdele“, „Morsko žalo“, boju nanosi kapanjem na podlogu, ostavljajući lazurne nanose onakvi kakvi jesu, bez uljepšavanja. Upravo takav način likovnoga formiranja i realiziranja konačnoga djela daje posebnu životnost i izražajnost realističnih oblika.

Nedvojbeno je da prirodno okruženje ispunjava i inspirira umjetnika na stvaranje te realnost postaje vodeći faktor umjetnikova akvarelnoga ciklusa u kojem pokušava sačuvati mističnu duhovnost.

Za sve posjetitelje izložba ostaje otvorenom do kraja lipnja.

%d blogeri kao ovaj: