Noć muzeja u Hercegovini

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježavaju se svakog 18. maja još od 1977. godine. Već nekoliko godina i neki muzeji i galerije iz Hercegovine su se uključivali u tu manifestaciju čiji je cilj popularizacija muzeja, njihove građe, djelatnosti i sadržaja koje u suvremenim muzeološkim tokovima mogu ponuditi najširoj publici. Prošle, 2020. godine pandemija je poremetila i obilježavanje Dana muzeja, kao i organizaciju Evropske noći muzeja, ali ove godine nastavilo se s organiziranjem te značajne manifestacije.

Nažalost, Muzej Hercegovine u Mostaru, unatoč svome sedamdesetogodišnjem postojanju, što obilježava ove godine, nije se uključio u obilježavanje Dana muzeja i organizaciju Noći muzeja, ali neke druge muzejsko-galerijske ustanove jesu.

Muzej Hercegovine u Trebinju obilježio je Međunarodni dan muzeja s nekoliko dječijih radionica http://muzejhercegovine.org/2021/05/13/radionica-priprema-za-noc-muzeja-2021/, http://muzejhercegovine.org/2021/05/17/evropska-noc-muzeja-2021/, a Evropska noć muzeja izložbom fotografija “Nasljeđe hrane istočne Hercegovine” koja posjetiteljima pruža uvid u hranu kao nezaobilazni dio kulturno-povijesnog nasljeđa i činitelja identiteta prostora i ljudi http://muzejhercegovine.org/2021/05/17/medjunarodni-dan-muzeja-evropska-noc-muzeja-nasljedje-hrane/.

U Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu također je obilježena Evropska noć muzeja projektom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine) na temu Virtualizacija kao metoda zaštite kulturne baštine. Projekt se sastoji od izložbe virtualnih stećaka, čija kustosica je bila članica DPUmH-a Danijela Ucović, a autori virtualno izloženih stećaka Zlatan Filipović, Josip Mijić i Ana Naletilić. Uz izložbu upriličena su i još dva događaja: predavanje Josipa Mijića Proširena stvarnost u likovnoj umjetnosti te radionica o fotogrametriji koju je održao Zlatan Filipović https://fmg-sb.com/medunarodni-dan-i-europska-noc-muzeja-2021/. Kao sastavni dio obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja bio je slobodan ulaz u stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije u konkretnoj i virtualnoj stvarnosti.

%d blogeri kao ovaj: