Radovi u Starom gradu (3)

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine nakon objave informacija o nepoduzetim mjerama u vezi s radovima u Starom gradu u Mostaru 4.12. 2017. goodine od voditelja Područnog ureda UNESCO-a u BiH, gosp. Siniše Šešuma, dobilo je usmenu informaciju kako je gradilište zapečaćeno.

Nakon deset dana od tada, radovi na objektu su dalje odmakli, a aktivnosti ni u kom slučaju nisu obustavljene, kako pokazuje slika od 14. 12. 2017. godine.

Čini se kako nadležne institucije nemaju snage, načina ili volje zaustaviti devastiranje zaštićenog prostora. Takva situacija je nedopustiva u gradu čija stara jezgra je uvrštena na listu svjetske baštine i u državi koja ima svoga predstavnika u UNESCO-vu Komitetu za svjetsku baštinu. Naime, na 21. plenarnoj sjednici Generalne skupštine zemalja članica potpisnica Konvencije o svjetskoj baštini, po prvi puta u povijesti, u Komitet je izabran predstavnik Bosne i Hercegovine. Komitet za svjetsku baštinu je jedno od najvažnijih tijela u čitavom sustavu UN organizacija. Sastoji se od 21 člana i, među ostalome, odgovoran je za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o prihvaćanju dobara kulturnog i prirodnog nasljeđa na UNESCO-ovu listu Svjetskog nasljeđa.

Ulazak BiH u Komitet veliko je priznanje i predstavlja veliku priliku za snažniju promociju države na svjetskoj razini. No, nažalost, primjer onoga što se unatoč nastojanjima struke događa u Starom gradu u Mostaru, nikako neće doprinijeti potvrđivanju takvog statusa države i grada s dobrom upisanim na Listu svjetske baštine i vrlo jasno relativizira vrijednost Liste svjetske baštine, Komiteta za svjetsku baštinu gdje svoga predstavnika ima i zemlja u kojoj se događaju takve stvari te UNESCO-a kao organizacije koja ne čini ništa ili ništa ne može učiniti. Ovom prilikom se i ne osvrćemo na lokalne institucije, jer najviša državna instanca, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uporno ignorira svaki naš dopis i uopće se ne oglašava o postojećem problemu u mostarskoj jezgri.

%d blogeri kao ovaj: