Radovi u Starom gradu

Društvo povjesničara umjetnosti oglasilo se 27. 11. 2017. godine zbog tekućih radova u Starome gradu. Naime, uz Radobolju, uz pansion Oscar gradi se novi objekt neprimjerenih gabarita i volumena. Federalnoj inspekciji je DPUmH poslali smo zahtjev za inspekcijski nadzor, budući da je Federalna inspekcija nadležna za prostore i spomenike koji su uvršteni na Listu nacionalnih spomenika BiH, a taj prostore jeste, te smo uputili pitanje i molbu Područnom uredu UNESCO-a u BiH i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na reagiranje DPUmH-a odmah je odgovorio  Ejub Salkić, federalni urbanistički inspektor napisaviši: Hvala na obavijesti. Bičete naknadno informisani o poduzetim mjerama. Dan nakon poslanoga dopisa, odgovorio je i Siniša Šešum, voditelj Područnoga ureda UNESCO-a u BiH koji je napisao: Zahvaljujem vam se na poruci i dostavljenim informacijama. Iste cemo proslijediti nadleznim u gradu Mostaru kako bi nephodne informacije da li se navedeni radovi izvode u skladu sa odobrenjima izdatim od nadleznih organa Federacije Bosne I Hercegovine ili se isti izvode bez odobrenja.

Iako su oni kojima je informacija upućena, osim Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, odmah odgovorili, do sada nismo dobili nikakve informacije. A, radovi se nastavljaju izvoditi i devastacija napreduje nezadrživo, bojimo se toliko da će njezino sprječavanje uskoro postati nemoguće. Sporost nadležnih, neodučnost za djelovanje i nejasne ingerencije, omogućavaju poduzetnim vlasnicima ili korisnicima prostora raditi što i kako hoće. Rezulati takvog odnosa i postupanja jeste nepopravljiva šteta i devastacija prostora koji je uvršten na Listu nacionalnih spomenika BiH i prostora koji je uvršten na Listu svjetske kulturne baštine.

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine nastavit će pratiti razvoj događaja na toj lokaciji, kao i vrlo vjerojatne slične aktivnosti na drugim lokacijama u Starom gradu i tražiti djelovanje nadležnih institucija, upozoravati na devastaciju prostora i baštine i postavljati pitanje o odgovornosti.

%d blogeri kao ovaj: