Reagiranje na građevinske radove u Starom gradu

Društvo povjesničara umjetnosti 27. 11. 2017. Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu, kao nadležnome za spomenike upisane na Listu nacionalnih spomenika BiH, uputilo je sljedeći zahtjev:

Predmet: Zahtjev za inspekcijski nadzor nad radovima u Starom gradu u Mostaru

Poštovani,

molim vas da izvršite inspekcijski nadzor nad radovima koji su u tijeku u Starome gradu u Mostaru. Radovi većeg opsega odvijaju se uz Radobolju kod lokala Oscar, na lokaciji koja se nalazi unutar prostora koji je uvršten na Listu nacionalnih spomenika BiH, a na samoj granici prostora koji je uvršten u popis svjetske baštine.

Radovi koji su u tijeku nikako ne mogu zadovoljavati konzervatorske principe. Zbog toga, kao i zbog dosadašnjeg lošeg iskustva i neučinkovitosti nadležnih organa i institucija, molim vas da reagirate.

Ukoliko postoji građevinska dozvola, što je dosadašnja praksa pokazala da je moguće, tražimo informaciju o tome kada i gdje je izdana, kao i da nam predočite konzervatorsko mišljenje prema kojemu se takvi radovi dozvoljavaju.

Također, sličan upit će biti poslan i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Područnome uredu UNESCO-a u BiH. Ovaj zahtjev za inspekcijski nadzor bit će objavljen na web stranici DPUmH-a, jednako kao i pristigli odgovori.

S poštovanjem,

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine

%d blogeri kao ovaj: