„Kozmički prolaz” Kristine Ćavar u Galeriji „Rondo”

Sinoć, 24. 2. u 19:00 h u Galeriji „Rondo” u Mostaru otvorena je prva samostalna izložba akademske slikarice Kristine Ćavar. Širokobriješka umjetnica prikazala je ciklus kolaža „Kozmički prolaz” sastavljen od 25 dijela (15×10, 20×25, 20×30) nastalih tijekom 2016. i 2017. godine. Na samom otvorenju, uz autoričino obraćanje brojnoj publici, o izloženim radovima govorila je Danijela Kegelj i voditelj galerije Rondo, akademski slikar Željko Koren.

kristina_cavar_andeoski_pohod_2016 Na prvi pogled, ta njezina djela malih dimenzija mogu izgledati infantilno, naivno, pitomo, kao da žele umiriti promatrača. Međutim, vrlo brzo se shvaća kako ona nose zanimljivu ideju i likovni izričaj. U svojim djelima, autorica pokušava spojiti mikro i makro kozmos i to u doslovnom smislu. Lako je uočiti kako gradi strukturu kolaža nepravilno postavljajući nekoliko različitih vrsta papira, jedne na druge i jedne pored drugih. Svaki od tih papira različita je dimenzija bivanja i razina svijesti. Na taj način autorica materijalima nepravilnih oblika i različitih tekstura postavlja paradigmu kroz koju djelo treba sagledavati.

Budući da su prednje teksture ispunjene oblicima koji evociraju geometriju, atome, zvukove i čestice koje nas uvode u svijet kvantne fizike jasno je da su one odraz materijalne sfere i svega onoga što nam je vidljivo i dokazivo. Donje skrivene teksture, percipirane simbolički senzibilnim tijelima, donose sve ono daleko, neuhvatljivo i nerazumljivo kao što su crne rupe, sazviježđa, mijene, daleke galaksije… Zanimljivo je da svakim Kristininim djelom dominira nepravilna

nova-galaksija_2016velika-vrata_2017

pukotina“ koja nam pruža uvid u unutrašnjost – tkivo samog djela, a ta unutrašnjost nije ništa drugo do svemir. Autorica se ovim ciklusom pozabavila ravnotežom između paralelnih svjetova, dimenzijama u kojima dio našega bića postoji na svjesnoj i nesvjesnoj razini. U suštini, kroz svoj maštoviti i likovno uravnoteženi način želi pokazati koliko je materija neodvojiva od kozmičkoga (božanskoga). Ipak, ona se ne odriče materije kao medija ili sfere postojanja i djelovanja, nego je prihvaća i istražuje, iskazujući time shvaćanje kako nam je materija dana da bismo s pomoću nje i kroz nju prihvatili onostrano. Iako se stvaralačka ideja Kristine Ćavar proteže od mikro do makro svijeta, intuitivna ravnoteža kojim ih ona povezuje najuspjelije je njezino umjetničko postignuće ostvareno ovim ciklusom. Svakako, naći ravnotežu između tih dalekih a neodvojivih sfera u svakodnevnom bivanju, najveća je umjetnost bivanja.

U cjelini, izložba je neobična, nepretenciozna, bavi se nesvakidašnjim temama u umjetnosti i stalnim pitanjima iz života. Otvorena je do 11.3. 2016.

Danijela Ucović

%d blogeri kao ovaj: