Univerzalna (ne)stvarnost Marine Toshich

Galerija kraljice Katarine Kosače je uvečer 21. ožujka ugostila izraelsko – sarajevsku svestranu umjetnicu Marinu Toshich, koja se predstavila i kao glazbenica i kao likovna umjetnica. Marina Toshich rođena je 1968. godine u Sarajevu. Od malih nogu se bavila glazbom, a likovnu umjetnost, slikarstvo, studirala je u Poljskoj na Umjetničkoj akademiji Jan Matejko u Krakowu, gdje je magistrirala 1991. godine. Posljednjih dvadesetak godina živi i stvara u Tel Avivu.
Izložba pod naslovom Univerzalna (ne)stvarnost kojom se predstavila mostarskoj publici sadrži tridesetak radova u kombiniranoj tehnici, kolaža i crteža. Tim radovima Tošićeva prikazuje modernu Svetu zemlju, današnji Izrael. Po riječima autorice, na tim radovima možemo pratiti gradnju metroa, ali i “svjetionik u Jafi koji obasjava Andromedu, tako da se sve to isprepliće, taj neki život koji je mističan, istorijski, religiozni i obični život”.
O radovima Marine Toshich u predgovoru kataloga ove izložbe, iz kojeg donosimo izvadak, pisala je Ana Filipović: “Sebi svojstvenim likovnim konstrukcijama Marina Toshich odašilje snažnu poruku o univerzalnoj (ne)stvarnosti. Različitosti u egzistenciji pojedinih ljudi i predmeta ne čine nemogućima postojanje univerzalnih vrijednosti. One su moguće i postoje. Njihovo postojanje i opstajanje događa se na dvije razine – razini stvarnosti i razini nestvarnosti, odnosno u mistici. Marina je u stanju opaziti i u svoju umjetnost prenijeti obje razine postojanja univerzalnih vrijednosti u obliku čuđenja zatomljenih na ravnim papirnim površinama. U svemu tome najjasnije je izražena opčinjenost i ljubav prema mudrosti, najvišoj univerzalnoj vrijednosti, zaboravljenoj u suvremenom Izraelu jednako kao i u ostalim zemljama suvremenog svijeta u kojem mistiku više nitko ni ne prepoznaje, a čovjek i njegova bit postaje samo prividno mjerilo. U njenim umjetničkim opisima pronalazimo stare vrline toliko puta personificirane u srednjovjekovnim umjetničkim ansamblima, na pročeljima brojnih katedrala, duboka, iskrena i istinita iskustva nastala u proživljavanju svijeta i umjetnosti i otkrivanju mudrosti.

%d blogeri kao ovaj: