Razgovor s voditeljem Galerije Aluminij

Galerija Aluminij u Mostaru, već petnaest godina nezaobilazna kulturna institucija u gradu koja je značajno obogatila likovni i kulturni život grada i regije. redovito organizira likovne izložbe koje naše Društvo redovito prati i nastoji popratiti kritičkim osvrtima. Kao što je vidljivo iz posljednjeg Biltena, riječ je o vrlo kvalitetnim izložbama, kvalitetno organiziranima, koje doista predstavljaju važna zbivanja i poprilično kvalitetno prezentiraju aktualnu likovnu scenu. Naravno da se i pored najboljih namjera i izuzetne profesionalnosti, uvijek mogu potkrasti, a i potkradu se, poneki propusti, previdi, nedosljednosti. Jer, kako kaže narodna poslovica: “Tko radi, taj i griješi.”, A, griješiti je ljudski…
Također, ni naša mlada udruga nije imuna na pogreške. Možda ponekad vrlo strogo sudimo, možda nam nekada nije poznata neka činjenica koja je utjecala na neki događaj, možda nekada sebi dajemo za pravo reći ono na što naša sredina nije navikla uslijed dugotrajnog nepostojanja likovne kritike u svojem temeljnom značenju koje znači i pohvalu i ukazivanje na nedostatke. Ali, cilj našeg djelovanja uvijek je i isključivo poboljšanje likovnog života u sredini u kojoj djelujemo.
Upravo s tim ciljem je naša članica Danijela Ucović dogovorila razgovor s gospodinom Darkom Jukom, voditeljem Galerije Aluminij s kojim je razgovarala o mogućnostima suradnje te kvalitetne galerije i naše udruge. Izviješće s tog sastanka dajemo u cijelosti:

U jutarnjim satima, u srijedu 2.12.2015 godine, posjetila sam u Upravnoj zgradi Aluminija d. d. Mostar, voditelja Galerije Aluminij gospodina Darka Juku. U iznimno ugodnom razgovoru dijagnosticirali smo niz problema u općem stanju na regionalnoj likovnoj sceni i očuvanju hercegovačke kulturne baštine.
-Galerija Aluminij, odnosno njezin voditelj, vrlo rado želi sudjelovati u realiziranju zajedničkih projekata / programa s DPUmH kroz koje će se promovirati regionalna likovna scena. Svakako, potrebno je konkretizirati ideje, držati visoku razinu likovne valorizacije pri odabiru sadržaja koji se eventualno može izlagati, te jasno unaprijed artikulirati konačnost nekog programa
-Također, gospodin Juka je istaknuo kako iznimno poštuje mišljenje naše struke, redovito prati naše osvrte i članke te podržava razvoj Povijesti umjetnosti u Hercegovini, vjerujući da će naše aktivnosti imati pozitivne refleksije u budućnosti.                                                                                             Najljepše zahvaljujem gospodinu Juki na gostoprimstvu, srdačnosti i kolaborativnosti i prepoznavanju naših napora da promijenimo društvenu svijest i odgovornost po pitanju likovne umjetnosti i kulturnih spomenika.

Zabranjeno preuzimanje sadržaja ili nekog njegovog dijela bez prethodnog pismenog odobrenja DPUmH.

%d blogeri kao ovaj: