In memoriam Danilo Pravica (1949 – 2015)

Nakon duge i teške bolesti u ponedjeljak 6. travnja u obiteljskoj kući u Mostaru umro je naš poznati slikar Danilo Danko Pravica.

52-pravica-2Rođen je 4. svibnja 1949. u Mostaru. Vještine slikarstva i grafike izučavao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu kod prof. Ante Kaštelančića a kiparstvu ga je podučavao prof. Andrija Krstulović, učenik velikog Meštrovića. Nakon diplome 1973. vratio se u rodni grad, gdje je radio kao nastavnik likovnog odgoja. Godine 1980. bio je stipendist na Cite Internationale des Arts u Parizu. Početkom rata, 1992. otišao je u Berlin gdje usavršava grafiku, a pored posla u galeriji i slikarstva bavio se dizajnom i kazališnom scenografijom. Od 1997. živi i radi u Perthu, Australija, kamo je otišao na poziv poznatih australskih umjetnika, kipara Tonya Jonesa i slikara Ashleya Jonesa. Cijelo to vrijeme intenzivno slika, izlaže i predaje naTAFE institutu u Perthu.

Imao je veliki broj izložbi, što samostalnih, što skupnih diljem svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada, kao na primjer, Highly commended, nagrada na Prints Western Australija za Editional Print Award, Perth 1998. te nagrade za slikarstvo 1986., 1987. i 1994.

Djela su mu zastupljena u privatnim kolekcijama u Engleskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Irskoj, Austriji, Švedskoj, Italiji, Hong Kongu, Danskoj,Tajlandu, Indiji, SAD-u, Argentini, Brazilu, Singapuru, Švicarskoj, Škotskoj i Španjoskoj. Njegova djela se također nalaze i u državnim i u privatnim kolekcijama u Australiji, Njemačkoj, te zemljama bivše Jugoslavije.

Domaća likovna publika ga zna i kao jednog od članova mostarske umjetničke grupe Eustahije, u kojoj su osim njega bili i Numan Huseinbegović, Rus Mešić, Mirsad Begović i Zlatko Melcher.

%d blogeri kao ovaj: