Sastanak Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine (prva radna sjednica)

18. studenoga 2014., 17:30 – sastanak Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine (prva radna sjednica)

Prisutni:
Tatjana Mićević-Đurić
Danijela Ucović
Anđelko Zelenika
Amila Puzić
Ana Jerkić
Maja Gagro
Ivan Vrljić
Helena Vidić
Nikolina Zeljko
Emily Šudić
Dajana Šudić Karačić
Sanja Zadro

Predsjednica Društva Tatjana Mićević-Đurić otvara prvu radnu sjednicu, pozdravlja kolegicu Amilu Puzić, predstavnike Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH: predsjednika Darija Pehara i člana, dobitnika nagrade „Vlado Puljić“ dodijeljene u sklopu ovogodišnjega Jesenjeg salona, Željka Korena. Zahvaljuje predstavnicima medija što su popratili organiziranje prve radne sjednice DPUmH-a.

Dnevni red (rasprava i zaključci):

1. Izvještaj o registraciji DPUmH-a
Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine registrirano je kao nevladina, neprofitna udruga otvorena za članstvo i suradnju svim diplomiranim povjesničarima umjetnosti u regiji.
PredsjednicaDPUmH-a Tatjana-Mićević Đurić navodi članove tijela koja su oformljena unutar Društva:
Tajnica: Valerija Soldo
Upravni odbor sačinjavaju tri člana Društva: Inga Dragoje, Tomislav Ćavar i Maja Gagro
Sud časti: Anđelko Zelenika, DajanaŠudić Karačić, Ana Jerkić

2. Plan i program rada Društva za naredno razdoblje
Predsjednica navodi ciljeve Društva definirane Statutom. Kao jedan od ključnih zadataka udruge ističe unaprjeđivanje povijesti umjetnosti kao znanstvene discipline u našoj sredini što se odnosi na institucionalizirani okvir za pružanje podrške po pitanjima društvenih problema povjesničara umjetnosti odnosno problema struke u cjelini.

Suradnja sa srodnim udrugama (likovnih umjetnika, arhitekata, konzervatora) navedena je kao još jedna od značajnih stavki unutar plana i programa, a njoj je pridodana suradnja sa srodnim stručnim udrugama u inozemstvu.

Skrb za očuvanje, zaštitu i obnovu kulturne i umjetničke baštine, promicanje likovne kulture u obrazovnom sustavu, organizacija tribina i predavanja (domaćih i gostujućih stručnjaka) također ulaze u okvire plana i programa definirane Statutom udruženja.

3. Preciziranje djelatnosti unutar pododbora Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine
Predsjednica predlaže organizaciju Društva s tri pododbora:

1. Odbor za zaštitu prostora i kulturno povijesnoga nasljeđa kojemu bi u spektar zaduženja ulazila suradnja s relevantnim županijskim upravnim sekcijama u pojedinim sredinama, otvaranje konkretnih aktualnih pitanja i pokretanje inicijativa u vidu reakcija na devastaciju kulturne i umjetničke baštine, organiziranje javnih rasprava, tribina i prezentacija vezanih uz probleme urbanizma, arhitekture i spomeničke baštine u cjelini pri čemu se naglašava značaj održavanja tematiziranja aktualnih pitanja na visokoj stručnoj razini.
Kao prvu konkretnu akciju predsjednica ističe inicijativu članice Društva, Inge Dragoje-Mikulić oko uklanjanja spomenika Marku Maruliću ispred Hrvatskoga doma Herceg Stjepana Kosače.
Za članstvo u ovome odboru prijavljuju se Danijela Ucović i Sanja Zadro.

2. Odbor za promicanje likovne kulture u sustavu obrazovanja kojemu bi u spektar zaduženja ulazila organizacija tribina i predavanja sa suradnicima iz relevantnih institucionalnih okvira pri čemu bi naglasak bio na problemima (ne)zastupljenosti pitanja kulturnoga identiteta i naobrazbe o umjetnosti u programu osnovnih i srednjih škola u našoj sredini.
Za članstvo u ovome odboru prijavljuju se: Tatjana Mićević-Đurić, Helena Vidić, Valerija Soldo, Dajana Šudić Karačić, Emily Šudić, Ana Jerkić i Amila Puzić.

3. Odbor za praćenje tekućih likovnih događanja kojemu bi u spektar zaduženja ulazilo praćenje aktualnih događanja u gradu i okolici i izrada mjesečnih biltena.
Predsjednica ističe da će se tematika tretiranja autorstva u takvim publikacijama postaviti kao jedna od stavki rasprave na nadolazećim sastancima Društva.
Kad su u pitanju djelatnosti trećega pododbora, Društvo bi trebalo funkcionirati kao institucionalni okvir koji osigurava da će relevantni događaji na kulturno-umjetničkoj sceni biti popraćeni na adekvatan način pri čemu se mlađim kolegicama i kolegama koji se odluče na neki od oblika angažmana vezanih uz spektar djelatnosti ovoga pododbora predlažu konzultacije s članovima Društva koji imaju iskustva sa suvremenom likovnom kritikom odnosno slanje tekstova na čitanje.
Za koordinatore sekcije predsjednica predlaže AmiluPuzić, Tomislava Ćavara i Danijelu Ucović. Prijedlog je usvojen.
Za članstvo u ovome pododboru prijavljuju se: AmilaPuzić, Maja Gagro i Ivan Vrljić.

4. Javnost djelovanja DPUmH-a – načini informiranja o radu DPUmH-a

Kao jednu od aktivnosti Društva predsjednica predlaže organiziranje programa atraktivnih široj publici, gostovanje umjetnika i predavanja gostujućih profesora sa Studija povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta.
Kao model distribuiranja sadržaja relevantnih za probleme struke predsjednica predlaže online izdavaštvo (edicije zbirki tekstova) zbog financijske pristupačnosti s obzirom na ograničenost budžeta kojim Društvo raspolaže.
Otvoreno je pitanje kupnje domene za web stranicu Društva. Nikolina Zeljko predlaže opcije i preuzima odgovornost za pokretanje Facebook stranice DPUmH-a.
Otvoreno je i pitanje suradnje s regionalnim internetskim portalima. Ivan Vrljić preuzima odgovornost za kontaktiranje relevantnih portala i distribuciju medijskoga sadržaja.
Naglašena je i potreba zastupljenosti tema iz čitave regije.

5. Etički kodeks Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine
Etičkim će se kodeksom, između ostaloga, urediti i pitanja odgovornosti autora, a razgovor o usvajanju će biti među stavkama dnevnoga reda na nekom od nadolazećih sastanaka.

6. Suradnja sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu

Predstavnici Društva likovnih umjetnika ističu spremnost na suradnju s članovima DPUmH-a pri čemu se kao primjer mogućega povezivanja udruženja navode posjete pojedinim umjetnicima u njihovim radnim prostorima, razgovori i intervjui.
Predsjednica DPUmH-a predlaže organiziranje suradnje i sa ostalim udrugama (primjerice udruženjima arhitekata), a kao stavku od posebnoga značaja za dobrobit Društva navodi ideju povezivanja i suradnje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.
S ciljem osiguravanja potencijalnih kolektivnih privilegija prilikom posjeta muzejskim institucijama u inozemstvu, predlaže se neki oblik formaliziranja (iskaznice) pri čemu se za raspravu na nekom od sljedećih sastanaka ostavlja pitanje konačnoga rješenja loga DPUmH-a odnosno cjelovitoga vizualnog identiteta.

Sastanak je zaključen u 18:50

Zapisničar: Sanja Zadro

Jedan odgovor na “Sastanak Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine (prva radna sjednica)”

  1. […] proteklom mjesecu, svakako je najvažniji događaj održavanje Skupštine DPUmH-a, 18. studenoga. To je bio prvi radni sastanak nakon registriranja Društva na kojem su definirani ciljevi i […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: